SofieOlli

Senaste inläggen

Av Olli - 10 november 2013 20:15

Förutom Szune så bor det även två stycken kattastrofer här med oss. Melissa 6,5 år och hennes son Sigvard aka Sigge som är 3 år.
 
 
 
Melissa var egentligen pappas katt, men hon var en plåga som liten kattunge så pappa gav henne till oss. Några gardinstänger lyckades hon rycka ut från väggen och många rivsår senare var hon en vuxen klok katta. Sigge kommer ur Melissas andra kull kattungar. Hon har haft 2 st "kullar" med en bebis i vardera kull... Dvs 2 ungar har hon fått. Den första fick flytta till en kompis och den andra (Sigge) glömde vi ge bort så han fick stanna kvar hos oss. Goare kisse får man leta efter. Båda två gillar att följa med på promenader med hunden. Melissa är den som är goast med hunden men båda är noga med att alltid springa direkt till Szune när de kommer in.
 
1. Berätta om din hundras 
2. Andra husdjur
3. Renras eller blandras?
4. Hundsport/er du tränar?
5. Viktiga egenskaper när du väljer hund
6. Förebilder inom hund
7. Hur valde du kennel?
8. En ras du skulle vilja ha
9. En ras du inte vill ha
10. Det här älskar hundarna
11. Det här tycker inte hundarna om
12. Visa en rolig bild på hundarna
13. Favoritminne med hundarna
14. Tik eller hane?
15. Mål för 2014.

Av Olli - 9 november 2013 22:50

Stal en lista som jag tyckte skulle vara lite kul att göra ett försök att lyckas fullfölja.
 
Så nu berättar vi om min ras, rottweilern.
 
 
Rottweiler, vars hemland är Tyskland, räknas till en av de äldsta hundraserna. Ursprunget går tillbaka till romartiden. Rasen fick sitt namn Rottweiler Metzgerhund efter staden Rottweil och Metzger (= slaktare). Slaktarna födde upp rasen enbart utifrån dess bruksegenskaper och ändamålsenlighet. Med tiden utvecklades den till en utmärkt vakt- och boskapshund som också kunde användas som draghund. När man i början av 1900-talet sökte lämpliga polishundar prövades också rottweilern och rasen blev snabbt godkänd officiellt. 
 
Rottweiler är en utpräglad brukshund med framgångar inom flera bruksgrenar. Rasen passar till samtliga bruksgrenar även om den är bättre i vissa. Många rottweiler har under åren blivit försvarsmaktshundar. Den fungerar även väl som aktiv familjehund.
 
Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. Ögonsjukdomar förekommer och många uppfödare väljer därför att ögonlysa sina hundar. Det förekommer även andra sjukdomar på rasen.
 
 
Rottweilern är till sin grundläggande natur vänlig och godmodig. Den ska vara barnvänlig, mycket tillgiven, följsam, lydig och arbetsvillig. Rasen ger ett rustikt intryck och dess uppträdande är självsäkert, nervfast och oförskräckt. Den reagerar med stor uppmärksamhet på omgivningen och har en hel del vaktinstinkt.
 
Rottweilern är medelstor till stor. En kraftig hund som varken ska vara klumpig eller lätt. Mankhöjd för hanar är 61–68 cm och för tikar 56–63 cm. Vikt är för hanar ca 50 kg och för tikar ca 42 kg. Den välproportionerliga, kompakta och kraftiga kroppen ska ge intryck av stor styrka, rörlighet och uthållighet. Pälsen består av täckhår och underull. Täckhåret skall vara medellångt, grovt, tätt och stramt åtliggande. Färgen är svart med rödbruna, klart avgränsade tecken.
 
Pälsen är lättskött och badas vid behov.
 
 
Väljer man att skaffa sig en rottweiler bör man först sätta sig in i rasens egenskaper. Man ska också vara beredd på att dagligen ge hunden flera timmar av motion och den mentala stimulans en brukshund kräver för att bli en bra familjemedlem. Alla i familjen ska vara överens om att skaffa hund.
(Källa: SKK.se rasstandard för rottweiler)
 

Szune oktober 2013
 
1. Berätta om din hundras 
2. Andra husdjur
3. Renras eller blandras?
4. Hundsport/er du tränar?
5. Viktiga egenskaper när du väljer hund
6. Förebilder inom hund
7. Hur valde du kennel?
8. En ras du skulle vilja ha
9. En ras du inte vill ha
10. Det här älskar hundarna
11. Det här tycker inte hundarna om
12. Visa en rolig bild på hundarna
13. Favoritminne med hundarna
14. Tik eller hane?
15. Mål för 2014.

Av Olli - 6 november 2013 21:25

Tiden bara flyger förbi, känner verkligen inte att jag riktigt hinner med allting som bör göras och saker som jag vill göra. Tycker veckan består endast av måndagar och fredagar. 

Hundträningen ligger lite i vila just nu. Vi startade ju i lydnadsklass 2 ännu en gång i lördags och tyvärr så klev Szune upp igen på platsen, satte sig upp precis då jag hunnit gå några steg och när jag ställde upp 30 meter bort så kom han gåendes mot mig. Tänkte att attan men bestämde mig för att köra lydnaden iallafall. Dock skulle jag inte gjort det. Fick aldrig med mig honom från början och han var helt ofokuserad. Det enda som gick bra var ju hoppet och inkallningen. Hade inte unge herr Szune missat att det var halkigt så hade vi nog fått ännu bättre poäng i inkallningen, men sånt som händer. Var iallafall glad över att han verkligen tänkte till och försökte komma in i ett fint avslut. Allt annat var en smärre katastrof. Men fuck it, vi tar vila från lydnaden nu och fram tills han verkligen har en trygg plats igen. 


Avslutade lördagen på älvdalens hundhälsa i Råneå (http://www.alvdalenshundhalsa.se/index.htm), de hade prova på sim och vibraplatta. Så Szune fick plaska i poolen, vilket slutade med en väldigt blöt matte.

Köpte en klövjeväska åt Szune också som tröstpris.


Szune på vibraplattan


Söndagen bjöd på uppletande och spår tillsammans med Linnéa och Kicki. Szune verkar gilla uppletande väldigt mycket. Jäklar vilken fart han hade ut i rutan och jobbade på utan att slå av på tempot. Dock inte så raka skick som man kanske vill ha, men vi har inte kört så mycket uppletande tidigare så nu är det nog dags för en plan så man får bättre skick ut i rutan. 

Spåret gick sådär, han tappade i uppletandet av spåret och då släppte jag honom på nytt mot spåret. Då gick det bättre, dock gick han över första pinnen men de andra tog han. Lite trassel i spetsvinkeln men löste det ändå.


Dansa redo för uppletande.


Nu har Szune vilat två dagar och idag har vi kört lite lydnad och börjat öva lite på några rallylydnads moment. Vi tänkte kanske starta för skojs skull. Mest för att man får uppmuntra och berömma hunden under tävling medan mattes nerver är på spänn. Men vi får väl se vad som sker.


Snön har lagt sig här uppe och det börjar bli vinter. Faktiskt så ser jag fram emot vintern, kan bero på att vi flyttar i januari.


Av Olli - 24 oktober 2013 21:13

Ja livet har hunnit förändras en hel del sen sist jag skrev ett inlägg. 

För det första har jag fått jobb på Handicare som konstruktör och sitter numera ute på Bergsvikens industriområde och jobbar med produktutveckling av förflyttningshjälpmedel i vården. Vilket är PRECIS det jag vill göra. Känns helt rätt att vara där varje dag och även om jag inte gör allt för mycket eget utvecklingsarbete just nu så har jag ändå fått göra mer än vad som var tänkt från början. Jag klagar inte för sjukt kul är det. Är trött som tusan när jag kommer hem för det är korvstoppning deluxe på jobbet. Men hinner ändå med träning när jag vill.

Sen så häromdagen betalade vi in handpenningen på Melonvägen 19, så om 3 månader flyttar vi till hus! Längtar så otroligt mycket!


Hur går hundträningen då? 

Jo de två senaste tävlingarna så reste han sig på platsen och la sig inte på läggandet under gång. Vilket gjorde mig misstänksam över att någonting med att ligga ner var mindre skoj. Dessa tävlingar var dagarna efter varandra så när han klev upp i Jokkmokk så stod det ganska klart att det är något fel.

Så det vi har jobbat med är mycket lägganden, skapar en hög förväntan med lägganden så de även går lite fortare. Men främst platsen har vi jobbat med. Gått tillbaka till noll, nästan. Trygghet är prio och bra belöning när han faktiskt ligger. Det ska ju löna sig att ligga kvar i flera minuter.

Så numer har han hakan nere och kommer inte ge något annat kommando än detta på tävling. Han väljer själv att lägga ner hakan i marken även efter att något varit spännande och han tittat upp. Vill ju såklart att han inte ska lyfta huvudet alls men eftersom vi är i en fas där vi bygger trygghet så vill jag inte gå dit och gorma med honom. Däremot så ser jag till att belöna massor när han inte tar upp hakan om det kommer störning. Belönar fortfarande korta stunder liggandes med störning. Nu har vi även börjat hemma med mycket långa platser. 

Men jag tror detta kan bli mycket bra.

Sen så har han skaffat sig en otroligt härlig attityd på träning. Denna attityd är målet för nästa tävling. Jag vill att han ska visa denna attityd på tävling så det sätter vi som mål.


Nu blev det en wall of text så in med en bild sen är det bra ;)


Av Olli - 14 oktober 2013 16:26

I helgen har vi varit hemma hos Szunes uppfödare och passat på att ställa på Mitt i norden utställningen.


Domare: Ilona Onstenk-Schenk

Kritik: 20 month, nice dog, very good in balance, beautiful head : wide skull, good ears. Good pigment, good leg + feet, nice topline, very good in balance, nice clean dark tan, good movement.


Resultatet blev Cert Cacib och slutade som BIR.

BIM blev SE JV-12 Lilla Aftonstjärnans Pink


Foto: Viktoria Åsell


Vi gjorde ett försök i BIG finalen men vi höll oss kvar första gallringen sen hamnade inte vi bland de 4a i topp och det förstår jag för det var många fina hundar i finalen. Tuff konkurrens med över 2200 anmälda hundar helt enkelt och Szune är ung. 


Vi var de enda som ställdes i bruksklass och tycker det är lite trist att så få rottisar som visas i ringen är bruksmeriterade, visserligen var de flesta unghundar eller precis börjat ställa i öppenklass.


Hade en riktigt mysig helg i Sundsvall hos Jenny och hon fick massor av pussar av lille Szune som mer än gärna byter puss mot popcorn. Träffat massor av rottisfolk ännu en gång och var otroligt trevlig stämmning vid ringen.


Mamma Q G Crni Lotos "Tjugi"

Szune posar hos uppfödaren

Mamma och son

Av Olli - 9 oktober 2013 22:09

Efter helgens tråkiga resultat och känsla på tävling så lägger vi om lite och kör på igen. Eftersom platsen inte riktigt fungerar så börjar vi om lite på nytt. Efter massor av tankar och idéer så har jag bestämt mig för att lägga om platsen helt med hakan i marken. Han kommer i längden gynnas av det och få en tryggare plats. Hoppas jag. Med rätt belöning och stadga så kommer vi nog ha en riktigt bra plats till nästa år. Har kört några få pass med platsen, igår och idag, och jag tror att vi faktiskt redan efter dessa två pass börjat få tillbaka viss trygghet.

Idag när vi körde hemma så tränade jag lite på kommandot "plats" och sedan lämnandet. Låg han kvar med hakan när jag gick iväg första steget så fick han belöning på "varsågod" sedan ökade jag avståndet till ca 5 meter. Detta efter att ha kört på klubben på nära håll först. Nu låg han verkligen jättefint och lägger ner hakan väldigt hårt i marken. Han ligger inte lite halvt heller, rakt och med huvudet mellan frambenen som är rakt utsträckta. Dessutom kunde jag ställa upp brevid honom och han behöll positionen även fast kattastrofen Sigge var och strök sig mot honom. Drog en leksak framför näsan på honom och över honom och han behöll positionen. Belönade mestadels med att ge honom köttbulle på marknivå och prata mjukt med honom, sedan fick han vissa gånger frikommando och fick kampa med leksak.

Sista svängen kastade han sig ner på marken med hakan nere och när jag berömde låg han kvar, vinklade ena örat bara. Där avslutade vi och belönade med massor av godis och lek.


Kommer anmäla mig till Piteå lydnaden i november men kommer stryka mig om vi inte är redo eller bara åka och tävla utan att lägga platsen.


Sen så igår fick jag beskedet att jag fick börja på Handicare i Luleå. Hej månadslön, lediga helger och röda dagar, flextid och kontor! Detta var det första jobbet som jag sökt som riktat sig mot min utbildning. Helt otroligt att jag fick det. Visserligen ett vikariat på 9 månader, men det är mkt goda chanser till fortsatt tjänst. Jag är så otroligt glad över att få jobba med att utveckla hjälpmedel till vården. Vilket var min plan från början med utbildningen.


Nu händer det grejjer :)

Av Olli - 5 oktober 2013 19:50

Ännu ett godkänt resultat. Även denna gång föll det på lydnaden.


Domare: Karin Sejnell och Peder Dahlberg


Linförighet: 7-6 (pos, hjälpmedel vid sväng, sent sätt, vid sväng, avslut - segt sättande, dk, avslut)

Framförgående: 7-8 (stretar, sega vändningar-drar)

Platsläggande: 0-0 (ligger ej-ligger ej)

Inkallande: 8-9 (avslut-avslut)

Krypande: 5-8 (hög-hög bak)

Apportering: 7-8 (tugg, bus-slams, lite tugg)

Hopp: 9,5-10 (snett sättande)

Platsliggande med skott: 0-0 (Går upp-går iväg)

Summa Lydnad: 174,5


Påsläpp på spår: 10-10

Spårning: 9-9

Budföring: 8-8 (dk, avslut)

Summa special: 271


Nog visste jag att det inte var ett topp program av oss, men blev rent chockad när jag läste igenom protokollen. 
Hjälpmedel vid sväng??? Vad fan är det?

Stretar i framförgåendet? NEJ det gjorde han inte! Jag var SÅ nöjd med det momentet för att han INTE stretade för en gångs skull, tog några snabba kliv utåt och sen höll han sig på kopplets längd ifrån mig. Inte nöjd med sista stoppet men ändå!

Sen undrar jag hur kan en domare ge en 8a på krypet, vilket i mina ögon är ett ganska bra kryp, medan den ena ger en 5a som precis är godkänt.

Jaja skitsamma.


Tänker bara säga att: Szune ägde spåret även om han missa en pinne, vilket förmodligen var mitt fel, trodde han hittade något spännande i skogen när han höll på att böka omkring och sa "spår" och då titta han upp och sen började han spåra igen. Smart matte, not ;)


Sjukt trist att han gick upp på platsen, för det är ju något som aldrig hänt förut och detta fick mig att bli mkt osäker inför framtidens tävlingar. Tur det är länge dit.


Imorgon taggar vi om till lydnadsklass 2 ännu en gång. Sen är det vintervila OM vi tar 1a pris. Annars kör vi i Piteå igen. Orkar inte lämna ett 1apris till nästa år.

Men ny plan för vinterträningen ordnas och nästa år så tar vi uppflytt till högre klass spår. 


Av Olli - 28 september 2013 17:45

Då var den avklarad men både bra och dåliga resultat.


Domare: Tom Bohman och Per-Erik Nilsson

Linförighet: 6-6,5 (släpar i svängen, pos, sitter ej, dk - tempoväxling, vid i vändning, pos)

Framförgående: 6,5-9 (kraftigt dk, hunden styr riktning - riktning)

Platsläggande: 9-9 (segt läggande - något sen i läggandet)

Inkallande: 9-10 (avslut)

Krypande: 0-7 (armbågar och bringa upp större delen av tiden - något hög)

Apportering: 0-0 (leker med föremål, tuggar, dk - ingen avlämning)

Hopp: 10-8 (rörde hindret)

Platsliggande med skott: 10-10

Summa lydnad: 169,5-208 (188,75)


Påsläpp på spår: 10-10

Spårning: 10-10

Budföring: 10-10

Summa special: 300


Mitt sämsta lydnadsprogram någonsin! Jag är så besviken över att apporteringen gick som den gick, vet inte alls vad som hände. Linförigheten var han inte alls med på och enlig mig själv förtjänade jag en nolla där också. Varför han började gå mot publiken på tillbakavägen på framförgåendet vet jag inte. Däremot så förstår jag inte alls varför jag fått avdrag på hoppet, för han var bra bit över hindret, nuddade det inte, var inte ens nära! Kan vara kritisk på mig själv och tycka att vi fick lite extra poäng på sånt som vi inte borde fått det i. Men hoppet, för fan, det var ju perfekt, eller visst nog kunde det vara snäppet snyggare men han nuddade inte i hindret.
Sen det kraftiga DKt i framförgåendet skulle jag vilja veta vad det var?


Hur som helst så är jag besviken över hur otroligt dåligt det gick på själva lydnaden.


På de andra momenten kunde det inte gått bättre.

Helt sjukt hur bra han gick i spåret, fantastiska hund!
KLOCKREN budföring! 
Platsen var mkt bra den med, hade velat att han lät bli att titta på allt runt omkring, men det kommer väl, han låg ju stilla iaf!


Kommer vara lite bitter över den kassa lydnaden en stund men när jag surat klart så kommer jag bara vara glad över hur fantastisk han var i spåret!


Nåja blev godkänd och detta innebär att jag kan tävla om Cert i Sundsvall. Så blir att slå en signal snarast till lämplig person som är med och arrangerar Sundsvall int.

Ovido - Quiz & Flashcards